İnci Yapmak Emek İnci Takmak Asalet İster...

29 Eylül 2009 Salı
,Okyanusun kalbinden, istiridyenin yüreğinden, doğanın bereketinden; kadın vücuduna ve tenine tamamlanmış bir öykü misali yerleşir inci…Yüzyılların değerini biriktirip, asaleti, güzelliği, temizliği ve saflığı, kadınların ruhuna giydirir… ve güzellik perisi değneğiyle her yaşı, her tarzı kadında mükemmelliğe çevirir. Gerçek ya da sahte, kendine has bir havası, asi bir duruşu var incinin. Ve bana göre her bayanın takı kutusunda olması gereken bir aksesuvar. Bir kotun badinin üstüne taktığınız uzun inci bir kolye bile sizi özenli ve şık bir havaya sokabiliyor.
Derler ki; ●●●●İnciyle kadının birleştiği yerde oluşan mistik kaynak, yüzyıllardan beri kurumadı… Keşfedildiği ilk andan itibaren kadının kulağına saflık, aşk, evlilik, asalet kelimelerini fısıldadı inci…
Yunanlılar, inciye aşk ve evlilik dedi, karanlık çağda bekaret sembolü oldu. Şovalyeler savaşa giderken yaşamlarını bağlayıp uğur dediler adına incinin… Rönesansta soylular aşklarının aynası yaptılar…Yalnızca soylulara ait olması için yasalar çıkarıldı, sahiplenilmeye çalışıldı… 17.yy’da Yeni Dünya keşifleri ile birlikte inciye olan düşkünlük onu yok edecekken, 19.yy başlarında kültürleme teknikleriyle birlikte inci var olmaya devam etti ve etrafına değer saçan halini korudu…●●●●

"İnci Tanem" deriz ya sevdiğimize zaman zaman, hani ne kadar değerli olduğunu ifade etmek ba'bında. Neden mi değerlli bu kadar inci tanesi; e resimler herşeyi açıklasın o zaman :) O incileri hazırlamak ne zor imiş meğer. Bakın nette ne buldum.. Ben "Vay anasını" diyorum...

DENİZDEN ÇIKARILAN İSTİRİDYE KABUĞU...



İncinin Oluşumu Yabancı bir objenin, istiridyenin yumuşak dokusuna takılmasıyla, istiridye, kendisini bu maddeden korumak için maddeyi Nacre denen koruyucu kristalimsi maddeyle kaplar.Obje bir süre sonra tabakalar halinde, tamamıyla Nacre ile kaplanır.Bunun sonucunda ışığı absorbe edip hem de yansıtan inci doğar.Doğal incilerde bu oluşum kendiliğinden gelişirken, kültür incilerinde yetiştiriciler bu yabancı maddeyi istiridyenin içine yerleştirirler. Geri kalan oluşum biçimi aynıdır. Tüm doğal kültür incileri değerli taşlar olarak kabul görür. Bunun yanı sıra imitasyon inciler, yüzeyleri farklı maddelerle kaplı cam ya da plastik boncuklardır ve değerli taş sınıfına girmezler,




Kültür İncisi Çiftliği ve Hasat
İnci çiftliği doğa ve insan arasında hassas bir dengeye ihtiyaç duyar. Kirlilik, hava şartları, parazitler ve yırtıcı hayvanlar istiridyenin inciyi büyütme sürecini olumsuz etkiler.Kültür inci çiftliğinde yer seçimi, istiridyenin korunması ve beslenmesi açısından çok önemlidir. Lagunlar ve tropik bölgelerdeki korunaklı koylar genel olarak inci çiftlikleri için mükemmel bölgelerdir.






Tuzlu Su İstiridyeleri İçin Sedef Çekirdekleme
Sedef çekirdekleme insanoğlunun ameliyat ile tatlı su istiridyesinin kabuğundan yapılmış kütlenin donör canlının dokusunun içine yerleştirilmesiyle gerçekleşir. Sedef çekirdekleme sadece Akoya, Tahiti ve South Sea (Güney Denizi) incilerinin kültürlenmesinde uygulanır.


Tatlı Su Midyeleri için Doku Çekirdekleme
Doku çekirdekleme ise insanoğlunun ameliyat ile tatlı su midyesinin içindeki yumuşak dokudan alınan parçanın başka bir tatlı su midyesinin içindeki dokuya eklenmesiyle oluşur. Kültürlenmiş istiridyenin cinsine göre 8 ay ile 6 yıl içerisinde istiridyelerden inci hasat edilir.


Büyük bir özenle temizlenen inciler bu bölgelerdeki insanlar için çok da güçlü bir geçim kaynağı olsa gerek...




İnci Türleri
Tatlı Su İncisi
Tatlı su incileri diğer incilere göre kıyasla Çin, Japonya ve az da olsa Kuzey Amerika ve Avrupa‘ da tatlı su gölcüklerinde ve nehirlerde yaşayan midyelerde yetişir. Beyaz, gümüş grisi, pembe, turuncu, sarı ve mor renkleri vardır.
Akoya
İlk ticari kültür incisidir. Tuzlu suda yetişir. Japonya ve Çin’ de Akoya istiridyeleriyle üretilir. En çok beyaz ve krem renkleri vardır ve çok az pembemsi ve yeşilimsi renk tonu da yansıtır.
Soult Sea (Güney Denizi ) İncisi
Beyaz ve Altın South Sea incileri dünyanın en büyük istiridye türü olan Pinctada Maxima’ dan elde edilir. Çapı 30 cm’ yi bulan bu istiridyelerden gümüş dudaklı olanlar beyaz ya da gümüş grisi inci yetiştirirken, altın dudaklı istiridyeler ise sarıdan altın tonuna geçen renklerde inciler yetiştirirler.
Tahiti İncisi

Siyah dudaklı istiridyelerde yetiştirilirler. Bu istiridyeler Akoya istiridyelerinden 2 kat daha büyüktür. Bu istiridyeler, Güney denizinde Tahiti’ de yetişir ve incileri sayısız renklere sahiptir. Griden siyaha, yeşilden tavus kuşu rengine, maviden mora ve metalik renge kadar…
Keshi
Keshi (Japonca’ da Gelincik Çekirdeği) incileri tatlı ve tuzlu su kültür incilerinin üretim süreçlerinde ortaya çıkan yan ürün olarak bilinir. Genel olarak düzensiz çarpık düzensiz çarpık şekilleri vardır ve çok çeşitli renklerde ve boylarda olurlar.
Blister
Bu incilerin oluşumunda çekirdek canlının kabuğuna yapışır ve onun yüzeyinde üzeri kaplanır. Bir tarafı kaplamasız olarak oluşurlar.
Mabe
Blister incisini özenle istiridye kabuğuna yapıştırarak yeniden üzerinin nacre ile kaplamasıyla oluşurlar.



Sonra milyarlarca inci tek tek sayılıyor, ipe diziliyor, göz dayanmaz valla gözleri kamaşıyor bakarken bile insanın... :)



Tatamm..Ve işte sonunda gerdanımızı süslemeye hazır hala geliyor bizim "İnci".

Artık bu kadar emeğe karşın biz de takarken büyük bir gurur ve havayla takalım incimizi dimii, gerçi orjinalinden bahsediyoruz biz burda ama olsun.【ツ】

2 yorum:

//SECHHILL\\ dedi ki...

cnm midye çekti :Pp

cecilia dedi ki...

valla hem yemesi hem takması zevkli valla midyenin etinden, dolmasından, incisinden yararlanıyoruz mübarek bişi :)

Yorum Gönder

İÇİNDE KALMASIN...

Related Posts with Thumbnails